Всички знаем колко съблазнителен е белтъчният омлет, докато всъщност не го опитаме. Имаме добри новини за вас – сертифицираният health coach, със сертификат в хранителната терапия Джени Сансуси ни дава няколко причини, заради които да уважаваме и ценим жълтъка.

1. Жълтъкът е пълен с хранителни вещества

Жълтъците съдържат антиоксиданти, витамин В12, витамин А, желязо, селен, биотин, фосфор, холин и различни други следи от хранителни вещества. Холинът е много важен хранителен елемент за функционирането на мозъка, нервната система и е в подкрепа на детоксикацията в организма.

2. Повишеният лош холестерол и свързването му с болестите на сърцето е абсолютен мит по отношение на жълтъка

Учили са ни в продължение на години, че хранителния холестерол е вреден и трябва да се избягва, но истината е, че тялото ни се нуждае от холестерол за важни функции, като изграждане и функциониране на клетките. Проучванията показват малка или никаква връзка между хранителния холестерол и по-високи нива на лошия холестерол в кръвта. Черния дроб произвежда холестерол сам по себе си, така че ако имате повече холестерол в диетата си, черния дроб ще произвеждат по-малко холестерол, естествено.

3. Яйцата са една съвършена форма на протеин

Има причина яйцата да са супер популярни в света на фитнеса. Те са един страхотен източник на протеини, с всички незаменими аминокиселини. И вегетарианците и месоядните могат да се възползват от предимствата на протеина, опакован в яйце.

4. Изяждането на цялото яйце подпомага храносмилането

Когато ядете само белтъка, тялото не го обработва като цялостна храна, т.е. може да развие глад ‘’за нещо друго’’, защото се чуди къде е останалата част от храната. Спестете това неудобство на организма си – изяжде цялото яйце!

5. Целите яйца са много по-вкусни

Наистина, признайте си – вкусът на яйчния белтък е скучен. Наслаждавайте се на вкуса на цялото яйце и внимавайте какви яйца купувате и консумирате. За предпочитане е да са от свободно пасящи кокошки и никога от клетъчно отглеждани пилета и такива, които са хранени с антибиотици и ГМО.

Източник: Yahoo Health