Авокадото е маслен, кремообразен плод, който вирее в топъл климат. Разнообразие от проучвания сочат, че увеличаването на консумацията на растителни храни като авокадо помага при намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Авокадото също помага за намаляване на теглото, увеличаване на енергията, както и поддържане на здрава коса и кожа.

Ето няколко причини, поради които яденето на едно авокадо е здравословен избор.

Дългосрочно здраве с авокадо

Авокадото се счита за суперхрана. То е пълно с витамини и минерали, за да се запази тялото в добро здраве. Авокадото удовлетворява апетита като същевременно помага предотвратяването на диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания, мозъчни и дегенеративни очни заболявания.
Влакнините, добрите мазнини и хранителните вещества в авокадото помагат за намаляване на LDL-лошия холестерол и повишаване нивата на HDL-добрия холестерол. Авокадото е известно с това, че намалява кръвната захар и намалява възпаленията в тялото.

Авокадото се смесва отлично с други храни

Поставете филийки авокадо върху риба, ястия с яйца, пилешко, или бургери.

Нарежете парченца авокадо и ги поставете в студени или горещи супи.

Смесете вкусни плодове с боб, див ориз или киноа.

Пасирайте авокадото с вода, лимонов сок, подправки и оцет. След това разбийте съставките за да направите кремав и питателен дресинг за салата.

Вместо тост със сутрешното си закуска, разрежете едно авокадо на половина, за гарнитура с яйцата.

Яжте авокадо ежедневно, за да получите повече хранителни вещества

Авокадото е пълно с хранителни вещества, за да помогне за увеличаване на общото здравословно състояние. То има от “добрите” мононенаситени мазнини и е чудесен източник на протеини. Съдържа разтворими фибри, 18 незаменими аминокиселини и над 14 минерали, както и полифеноли, омега 3 мастни киселини и витамини В комплекс, С, Е и К.

Изследванията показват, че авокадото може да помогне с усвояването на каротеноиди; съединения, открити в червени и оранжеви плодове и зеленчуци, които могат да помогнат за предотвратяване на рак.

От авокадо не се пълнее

Авокадото е отличен източник на мононенаситени мазнини. Мононенаситени мазнини се считат за “добри мазнини”, които също се намират в зехтина. Този вид мазнини помага за укрепване на здравето на сърцето.

В допълнение, богатото на фибри авокадо и добри мазнини помага за ограничаване на апетита ни-т.е. намалява глада.

Според редица изследвания, ястия, които включват авокадо имат тенденция да усилват чувството за ситост по-дълго, в сравнение с ястия без вкусния плод.

Как да ядем авокадо?

Наистина има значение как ще нарежете и обелите авокадото. За да получите най-добра полза за здравето, измийте външната кожа и след това го подсушете. Нарежете плодовете на половина по дължина.

Премахването на костилката става лесно като забиете остър нож в нея, като внимавате да не се нараните, разбира се и завъртите настрани. Още по-лесно и без нож – просто разделете авокадото на половина, като разрежете по краищата и завъртите двете половини, а костилката премахнете с лъжица.

Внимателно отстранете кората. Тъмнозелената част на плода, която е най-близо до кожата на авокадото е всъщност по-хранителна.

Източник: blog.naturalnews.com / biopogled.com
Снимка: “Branch and fruit of the Maluma avocado cultivar” by Edrean