Балансираният прием на минерали е от изключително значение за здравословното ни състояние. Храната би трябвало да е основният източник на тези нутриенти.

За съжаление съвременният начин на хранене не осигурява достатъчно микро и макро елементи за хармоничното функциониране на човешкия организъм. Това е причината много хора да посягат към добавки.

Приемането им обаче може да доведе както до предозиране, така и до непълноценно усвояване. Така че разнообразната и свежа храна е най-сигурният начин да си набавим необходимите елементи. Кълновете са съкровищница както на витамини, така и на минерали и то в лесно усвоима форма.

1. Всички видове кълнове ще доставят на организма ти толкова важния магнезий. Особено богати обаче са слънчогледовите и бобените кълнове. Магнезият е от ключово значение за костите и мускулите. Недостигът му причинява нервни и сърдечни смущения, гадене и спазми на мускулатурата.

2. За значението на калция знаят дори и децата. Недостигът му веднага се отразява на здравината на зъбите и костите. И не само. Сусамът е най-богатият растителен източник на калций. Кълновете от бадеми, люцерна, слънчоглед и нахут също ще ти помогнат да си набавиш този елемент в лесно усвоима органична форма.

3. Калият е известен като елемент на младостта, тъй като е един от виновниците за това кожата ти да запази еластичността и свежестта си. Заедно с натрия, той играе важна роля за водната обмяна. Калиева диета се препоръчва на сърдечно болни, които получават отоци.

Недостигът на калий може да предизвика мускулна слабост, газове, запек, отпадналост. Кълновете от пшеница, бадеми, слънчоглед, боб мунг и нахут са сред най-богатите източници на калий.

4. Жизнеността ни зависи пряко от това дали си набавяме достатъчно желязо, защото при недостиг се нарушава пренасянето на кислород до всяка клетка в тялото. По време на цикъл жените губят кръв и са по-застрашени от дефицит на желязо, затова е добре да обърнат внимание на менюто си. Кълновете от люцерна, леща, боб мунг и адзуки са богати на желязо в лесно усвоима органична форма.

5. Цинкът е важен за работата на черния дроб, за заздравяването на рани, за доброто състояние на ноктите и косата. Недостигът му се проявява веднага в косопад и чупещи се нокти. Най-богати на този микроелемент са кълновете от люцерна и тиквени семки.

6. Селенът е необходим на тялото ни в много малки дози, но въпреки това има важна роля за здравето ни. Намалява риска от ракови образувания и подпомага работата на щитовидната жлеза. Дефицитът на селен води до проблеми със сърцето и ставите. Повлиява добре заболявания като астма, акне, безплодие, кисти в яйчниците, псориазис, артрит, множествена склероза.

Редовната консумация на кълнове от люцерна ще ти помогнат да си набавиш нужните количества селен.
Всички кълнове са добър източник и на микроелементите йод, хром, кобалт и силиций, затова ги включвай редовно в менюто си.

Борис Александров

Още полезни и вкусни статии в рубриката ”Гурме” на HigViewArt.com
Снимка: Seriouseats.com