Когато стане въпрос за тиква винаги се сещаме за Елин Пелиновия разказ ‘’Печена тиква’’. Именно така обичаме да я хапваме и да се наслаждаваме на полезните й свойства за нашия организъм. Ето за какво ни помага нейната консумация. А съвсем скоро очаквайте пет рецепти, с които да разнообразите приготвянето й.

1. Подобрява сърдечното здраве: само 1/4 чаша с тиквено семе съдържа значително количество магнезий, фибри и антиоксиданти, жизненоважни за поддържане работата на сърцето. Магнезият помага на сърцето да изпомпва кръв и отпуска кръвоносните съдове, може да помогне и за предотвратяване на внезапно спиране на сърдечната дейност.

2. Превенция на рака: Тиквите са богати на антиоксиданта бета-каротин, за който се смята, че намаля риска от развитие на рак на хората, включващи го в диетата си. Д-р Стивън Прат, автор на бестселъра „Суперхрани Rx“, категорично вярва, че връзката тикви, каротеноиди и антиоксиданти служат за превенцията на рака. Той отбелязва, че в едно 8-годишно проучване, включващо 63 257 възрастни в Шанхай, Китай, тези, които ядели най-много бета-криптоксантин (оранжево-червен каротеноид, намиращ се в тиквата) имат с 27% по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб.

3. Релаксация и подобряване на съня: триптофан, аминокиселина, често споменавана заради способността ѝ да се превръща в серотонин и мелатонин след това (известна още като „хормона на съня“), също се намира в тиквените семки. Препоръчително е да ги консумирате няколко часа преди лягане и да ги ядете в комбинация с въглехидрати за оптимизиране на резултатите. Според Националната фондация за съня, повече от 70 милиона американци имат нарушение на съня. Прегледът на проучване от Американската автомобилна асоциация (AAA) разкрива, че „. . . два от всеки пет шофьора (41%) признават, че са заспивали зад волана в някакъв момент. “

4. Полезна за кожата: В допълнение към различните аминокиселини и минерали, тиквите съдържат витамини A, C и E, които действат лечебно на кожата. Дерматологът Тед Лейн от Остин, Тексас, казва за тиквите, че са с „много високо съдържание на витамини А, С и цинк“, добавяйки, че „витамин А е свързан с Ретин-A, който изгражда колаген.“ Д-р Лейн предлага да се използва тиквата като маска на лицето, която изглажда фини линии и бръчки.

5. Подобрява либидото: В проучване, комбинацията от ароматите на тиква и лавандула действа възбуждащо на мъжете повече, отколкото който и да е от другите тествани аромати. Притокът на кръв се увеличава с 40%, когато мъжете вдишват този конкретен аромат. Как това е свързно със здравето? Многобройни проучвания са показали, че сексуалният контакт помага в изграждането на имунната система на организма, намалява честотата на обикновена настинка, нивата на стрес, както и кръвното налягане.

Източник: blog.naturalnews.com / biopogled.com