Броколите са определяни от нутриционистите като супер зеленчук, изключително полезен за здравето. Те съдържат важни витамини и минерали, включително витамин А и витамин С, желязо, протеин, калций, хром и въглехидрати.
Този тъмнозелен листен зеленчук също съдържа различни антиоксиданти, които ни помагат да се борим с инфекциите и болестите. Следват някои доказани ползи от броколи:

1. Намаляване на риска от болестта на Алцхаймер

Броколите са един от най-добрите източници, които съдържат фолиева киселина, която е доказано, че може да намали риска от болестта на Алцхаймер. Освен това, те съдържат голямо количество калий, който помага да се поддържа оптимална функция на мозъка.

2. Нормализиране на високо кръвно налягане

Заедно с високо количество калий, броколите съдържат хром и магнезий, които помагат за регулирането на кръвното налягане.

3. Подпомагане на диетата за отслабване

Броколите са със супер ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри, това е добра диета за хора, които целят загуба на тегло.

4. Подобряване на зрението

Броколите са добър източник на витамин А, който е необходим за образуване на ретината, на светло-абсорбираща молекула, която е от съществено значение за здравословното зрение. Бетакаротинът в броколите може да защити очите срещу макулна дегенерация и предотвратяване на катаракта.

5. Подобряване на имунната система

Една единствена чаша сок от броколи съдържа богат арсенал от витамин C, основна хранителна съставка, която помага да се поддържа имунната система във форма.

6. Защита от вредното въздействие на слънцето

Sulforaphane в броколите помага на процеса на възстановяване на кожата след вредното въздействие на слънцето и намалява възпалението, причинено от излагане на UV радиация.
7. Поддържане на здрава костна система

Броколите помагат за поддържане здравината на костите, поради богатото си съдържание на калций, цинк, витамин К, магнезий и фосфор.

8. Анти-раково

Изследователите са установили, че “съединение в кръстоцветни зеленчуци, наречени сулфорафан помага на организма да се пребори с рака”. И проучвания показват, че ядащите броколи редовно намаляват риска от някои видове рак като рак на гърдата, рак на дебелото черво и рак на белия дроб.

9. Помагат за борбата с отпадъците в тялото

Броколите помагат за детоксикацията на компонентите на отпадъци от тялото, благодарение на фитонутриенти glucoraphanin, gluconasturtiian и glucobrassicin.

10. Помощ за предотвратяване на анемия

Броколите са богати на желязо, зеленчук пълен с енергия, подпомагащ успешно лечение на анемия.

А ето една много лесна и вкусна рецепта за супа от борколи и авокадо.

Източник: blog.naturalnews.com / biopogled.com