Целината е една от най-полезните храни, които може да консумирате, но за да се извлекат ползите от нейните хранителни вещества, тя не трябва да се готви. Суровата целина е с изключително високо съдържание на фибри и течности, което я прави идеална за хидратиране на тялото, за предотвратяване на болест на Алцхаймер, разтваряне на камъни, естествен афродизиак, подпомага храносмилането, а дори и помага при хронични заболявания.

Хранителна стойност на целината
Целината е с високо съдържание на витамин А и отличен източник на витамини В1, В2, В6, С , включва калий, калций, фолиева киселина, фосфор и незаменими аминокиселини. Тя съдържа много други активни съединения, които насърчават здравето и благосъстоянието.

Ползи за здравето на сок от целина:

Предотвратяване на болест на Алцхаймер
Според проучвания лутеолинът в сока от целина, може да бъде от полза в борбата с деменцията. Причината за това е, че той помага за намаляване на възпалението в мозъка. Тези изследвания предполагат, че ядене или пиене на целина и на сок от целина може да бъде превантивна мярка и евентуално лечение на болестта на Алцхаймер.

Електролити
Сокът от целина е чудесен за спортисти, тъй като съдържа добри електролити, които е важно да се подменят, когато се потите.

Разтваря камъни
Целина в растителна форма, както и семената от целина, са страхотни бъбречни тоници. Редовната употреба на семена от целина, като подправка или като чай, може да предотврати образуването на бъбречни камъни.

Безсъние
Минерали и масла в сока от целина имат успокояващ ефект върху нервната система, което е полезно за хората, които страдат от безсъние. Високото ниво на магнезий ще ви помогне да се отпуснете и да потънете в дълбок и спокоен сън.

Естествен афродизиак
Целината е „най-секси“ веществото на Земята. Тя е комбинация от витамин Е, магнезий, ниацин, калий и цинк, които се изискват за оптимален секс. Целината съдържа аргинин, аминокиселина, която разширява кръвоносните съдове по-същия начин като Виагра.

Рецепта за сок от целина

Съставки: 3 стръка целина 3 ябълки 1 стебло броколи (по желание) 1/2 лимон (по желание)

Начин на приготвяне: -Измийте плодовете и зеленчуците, използвайки вода и твърда четка. Пазете листата на целината. -Нарежете ябълките. -Може по желание да обелите лимоните. -Сложете всичко в сокоизстисквачка и се наслаждавайте.

Източник: biopogled.com
Снимка: http://www.lekkervanbijons.be