Когато говорим за нахут първото, за което се сещаме е хумус. Истината е, че от него успешно се приготвят много и най-различни ястия, които са не само здравословни, но и вкусни. Ето, кои са ползите за здравето ни от нахута:

1. Нахутът е изключително богат на разтворими и неразтворими фибри – разтворимите фибри образува гелоподобна маса в храносмилателния тракт, която поема жлъчния сок (съдържа холестерол) и го извежда извън тялото. Научни изследвания показват, че неразтворимите фибри не само помагат за регулирането на чревната перисталтика, което ни предпазва от запек, но и спомага за предотвратяване на нарушения в храносмилането.

2. Нахутът е отличен източник на протеини за вегетарианците – в комбинация с пълнозърнести продукти той осигурява количество протеин, сравнимо с това на месото или млечните продукти, но без излишните калории или наситени мазнини.

3. Нахутът е отличен източник на манган, който е много важен минерал участващ в процесите на производство на енергия и антиоксиданти. Една чаша нахут доставя 84,5% от дневната стойност от този минерал.

4. Нахутът е отличен източник на енергия поради високото съдържание на желязо в него – това е особено важно при жени в менструация, при бременност или кърмене и отглеждане на деца. Желязото е неразделна част от хемоглобина, който пренася кислорода от белите дробове до всички клетки на тялото, и е част от ключови ензимни системи за производство на енергия и стимулиране на метаболизма.

5. Нахутът стабилизира кръвната захар – разтворимите фибри помагат за стабилизирането на нивата на кръвната захар. Ако имате инсулинова резистентност, хипогликемия или диабет, нахутът балансира нивата на кръвната захар, като същевременно осигуряват стабилно, бавно използване на енергията. Той има нисък гликемичен индекс, което означава, че въглехидратите в нахута се разграждат и усвояват бавно и постепенно. Това е полезно за намаляване на теглото, тъй като контролира апетита.

6. Нахутът предпазва сърцето ни от болести – редовният прием на нахут може да понижи нивата на “лошия“ и общия холестерол. Нахутът съдържат значителни количества фолиева киселина и магнезий. Фолиевата киселина понижава нивата на аминокиселината хомоцистеин и укрепва кръвоносните съдове. Изследвания са установили, че нахутът намалява риска от инфаркт.

7. Нахутът е особено полезен за здравето на жените – това се дължи на фитонутриентите, които се съдържат в него. Съединения наречени сапонини действат като антиоксиданти и намаляват риска от развитието на рак на гърдата, остеопороза, и премахват неприятните симптоми като горещи вълни при жени в менопаузата.

8. Нахутът помага да свалим излишните килограми – този ефект се дължи на богатото съдържание на фибри и ниския гликемичен индекс. Препоръчваме ви, към салатата да добавите нахут, така ще се чувствате сити за по-дълго и ще подтиснете вълчия апетит.

Източник: www.whfoods.com; www.medicalnewstoday.com; nutritiondata.self.com biopogled.com
Снимка: Wikimedia