Богати на антиоксидантa ликопен, доматите са подарък от мексиканците. Суровият доматен сок осигурява всички важни хранителни вещества от които тялото ви се нуждае, за да функционира правилно. Той е натоварен с фитохимикали, антиоксиданти, витамини и минерали! Ето и някои важни причини, поради които да го включите в ежедневното си меню:

Хранителни стойности – съдържа витамини A, K, B1, B2, B3, B5, B6 и също така има магнезий, желязо и фосфор.

Има противовъзпалително действие

Свободните радикали предизвикват свръхпроизводство на оксидативния стрес в системата, който да задейства възпаление. Това възпаление е свързано с различни хронични заболявания, включително рак, остеопороза, и сърдечно-съдови заболявания. Пиенето на доматен сок намалява щетите, причинени от свободните радикали, като намалява възпалението.

Понижава холестерола

Суровият доматен сок е един от най-добрите за намаляване на високите нива на холестерол. Той съдържа голямо количество фибри, които разграждат LDL холестерола в организма. Доматите също съдържат ниацин, което показва също положителен ефект върху високи нива на холестерола.

Поддържа здравето на простатата

Ликопенът и други защитни фитонутриенти в доматите насърчават здравето на простатата. Ликопенът работи в комбинация с каротеноиди за предотвратяване на рак на простатата. Доматите са считани от мнозина за най-доброто допълнение към вашата диета, за да се защити здравето на простатата.

Намалява щетите от тютюнопушенето

Доматите няма да ви накарат да спрете да пушите, но ще намалят щетите, от катрана по тялото ви. Те съдържат и хлорогенова киселина, която се бори с канцерогени, въведени от тютюнопушенето.

Подобрява зрението
Витамин А, който присъства в доматите подобрява зрението, както и помага за предотвратяване на нощна слепота и макулна дегенерация. Витамин А е мощен антиоксидант, който може да се образува от излишък на бета-каротин в тялото. Много проблеми със зрението се дължат на отрицателните ефекти на свободните радикали,с които витамин А се бори.

Предпазва от инфекции на пикочните пътища

Приемът на домати намалява честотата на инфекции на пикочните пътища, както и ракът на пикочния мехур. Това е така, защото доматите са с високо съдържание на вода, която може да стимулира уриниране, така доматите са един вид диуретик. Това увеличава отстраняването на токсините от организма, както и излишната вода, соли, пикочна киселина и някои мазнини.

Източник: blogs.naturalnews.com
Снимка: pixabay.com