Сладките картофи са едни от любимите ни през есенно зимния-сезон. От тях можем да приготвим вкусна супа с джинджифил, пай, а защо не и сладкиш. Както всеки дар от природата те са заредени с безброй полезни елементи, които ни помагат в борбата с болести и поддържат организма ни здрав. Ето и най-важните ползи от сладките картофи:

При артрит

Бета-каротин, магнезий, цинк и витамин B-комплекс правят сладките картофи изключително важна храна за контрол на артрит. Водата, в която се варят може да се прилага външно върху ставите за облекчаване на болката, свързана с артрит.

Превенция на рака

Тъй като тези зеленчуци са пълни с бета каротин, редовната консумация на сладки картофи намалява риска от рак на бъбреците, а също така се свързват и с намален риск от рак на гърдата при жени преди менопауза.

При диабет

Противно на общоприетото схващане, сладките картофи са добри за диабетици. Невероятно, но факт - те са много ефективни в регулирането на нивата на кръвната захар, като помагат за правилната секреция и функцията на инсулина. Разбира се, това не означава, че диабетиците трябва да ги ядат непрекъснато. Идеята е, че сладките картофи могат да заменят ориза или приема на въглехидрати като по-здравословен вариант.

Предпазват от сърдечни заболявания

Обогатен с високо съдържание на калий и витамин В6, те помагат за предотвратяване на инфаркт и инсулт. Сладките картофи спомагат за поддържането на електролитния баланс в клетките на тялото, както и намаляват кръвното налягане и поддържат нормалната функция на сърцето.

Борба с възпаленията

Подобно на нормалните картофи, сладките картофи също имат противовъзпалителни свойства, въпреки че те не принадлежат към едно и също семейство. Това се дължи главно на наличието на бета-каротин, витамин C-и магнезий. Те са еднакво ефективни при лечението на вътрешни и външни възпаления.

Източник на витамин С и Е

Бататите са един от най-добрите растителни източници на бета-каротин, и също са богати на витамини С и Е. Те са мощни антиоксиданти, които играят важна роля в борбата ни за дълголетие.

Нисък гликемичен индекс

Бавното освобождаване на захари помага на тялото да се поддържа здравословно и да има балансиран източник на енергия – без повишаване на кръвната захар, която предизвиква умора и наддаване на тегло.

Източник: blog.naturalnews.com
Снимка: pixabay.com