Кой е най-бързият начин да заредите вашата вечеря с повече антиоксиданти? Добавете риган. Нуждаете се от повече желязо? Добавете лавандула. Ако не готвите с пресни билки, вие се лишавате от истинските чудеса на природата – малки вкусови подобрители-натоварени със съединения, които добавят антиоксиданти и жизненоважни минерали, към всяко ястие, както и някои, които дори извличат токсичните химикали, които се образуват по време на готвене. Дори и да не сте толкова заинтересовани от здравословното хранене като добавите свежи билки със сигурност ще впечатлите гостите си.

Мащерка

Една от най-често използваните билки – мащерката се използва за всичко, от унищожаване на бацилите да излекуване на настинки. Но не я оставяйте само в аптечката си. Две супени лъжици от нея добавят около 20% от дневната нужда на организма от желязо. Мащерката също е богата на манган, минерал, който подобрява мозъчната функция и се използва за помощно средство за здрави кости, кожа, и образуването на хрущял.

Магданоз

Две супени лъжици пресен магданоз ще предоставят повече от 150% от дневнота ви нужда за витамин К, който играе важна роля в съсирването на кръвта, образуването на костите, и функцията на черния дроб. Древните гърци използвали магданоза и като афродизиак.

Лимонова трева

Тази ароматна, цитрусова трева вероятно е най-известна с разпространението й в азиатската кухня. Тази екзотична лимонена трева, която черпи своят вкус и аромат от същото съединение, намерено в лимоновите кори е не само едно чудесно допълнение към рецептите ви, но също така е ценна добавка в природната медицина със способността й за облекчаване на треска, мускулни крампи, разстроен стомах, и главоболие. Тя е заредена с антиоксиданти, които спомагат за защита срещу оксидативен стрес, една от водещите причини за сърдечно-съдови заболявания и рак. Проучванията също така са установили, че лимонена трева съдържа антимикробни свойства, които се борят с Ешерихия коли.

Риган

Ако използвате една билка в кухнята си, нека тя бъде риган. Тази мощна подправка, която някои готвачи смятат за по-вкусна сушена, съдържа 20 пъти повече антиоксиданти в сравнение с другите билки. Според последни проучвания една чаена лъжичка риган съдържа същата антиоксидантна сила, колкото и една ябълка и е два пъти по-силен антиоксидант в сравнение с боровинките.

Следва продължение!

Източник и снимка: Yahoo.Health.com