Китайската академия на медицинските науки установи, че яденето на пикантни храни е свързано с дълголетието. В продължение на пет години се води проучване, което включва 199 293 мъже и 288 082 жени на възраст от 30 до 79 години.

Учените наблюдавали тяхното хранене и установили, че при тези, които ядат пикантни храни шест или седем пъти в седмицата, се е намалил рискът от смърт с 14% в сравнение с тези, които ядат пикантни храни най-малко веднъж седмично.

Какво означава това? Ако не страдате от заболявания на стомаха, включете пикантната храна в своето ежедневие!

Добавете джинджифил, канела, кардамон или карамфил в кафето и смутито. Канелата, кардамонът и индийското орехче помагат да “подсладите” ястията и да се преборите с апетита към сладкото.

Чилито например намалява възпаления, подобрява обмяната на веществата, укрепва имунната система и помага в борбата с болестите, защото съдържа капсаицин. Чили, пипер или бахар може да се слагат в супи, основни ястия и дори в салати.

Опитайте се да подправите горещ шоколад или кафе с червен пипер. Или си направете детокс напитка от куркума с карамфил, джинджифил и лимон. Между другото, куркумата е един от най-мощните противоракови храни!

Всеки знае колко е вкусен чаят от джинджифил с мед и лимон. Но корен от джинджифил се добавя не само в напитки, но и в зеленчукови и рибни ястия.

Имайте в кухнята си винаги на разположение различни пикантни подправки. Те не само че дават на ястието нов вкус, но имат и много ползи за здравето.

Източник: Камелия Римпапова Още вкусни и полезни стати можете да намерите в рубриката ”Гурме”на HighViewArt.com
Снимка: gsinutrition.wordpress.com