Въпреки че дълбоко в себе си ние всички знаем, че микровълновата фурна не е най-добрия начин да загреем храната си, повечето от нас като че ли пренебрегват голите факти. Вярно е, че е един от най-удобните и лесни за ползване уреди у дома, но нека ви представим няколко факта, потвърдени от науката, които бързо ще променят мнението ви и ще изритат микровълновата от дома ви.

Къде отидоха всички антиоксиданти ?
Проучване ,публикувано в “Журналът на науките за храната и селското стопанство ” показва, че, когато броколите биват приготвяни на микровълнова фурна, губят 97% от лечебните си, борещи се с рака антиоксиданти. За сравнение те губят само 11%, когато бъдат приготвени на пара, което е огромна разлика.

Анти-раковите свойства на чесъна.
Друго проучване, публикувано в ” Журналът за храните”, показва, че активнато анти-раково вещество на чесъна – алицин, губи свойствата си след 60 секундна обработка в микровълнова фурна.

Подгряване на кърма.
Многобройни изследвания показват , че подгряването на кърма в микровълнова фурна, за да нахраните новороденото си бебе, унищожава повечето от хранителните и имуностимулиращите съставки на кърмата. Обработката в микровълнова фурна намалява активността на антителата и лизозима, също така подхранва растежа на патогенни бактерии, което, съгласете се, не е най- подходящия начин да започнеш живот. Друго изследване открива, че мляко, подгрявано в микровълнова в продължение на 6 мин, губи 40% от съдържанието на витамин В12, който е жизнено важен за развитието на нервите и мозъка на вашето дете.

Загуба на витамини.
Витамин В12 в кърмата не е единствения витамин , който се губи докато готвите или подгрявате храна на микровълнова. Скандинавско проучване доказва, че приготвянето на аспержи в микровълнова, намалява съдържанието на основни витамини в зеленчука, в сравнение с други готварски методи.

Промяна в структурата на протеините и ензимите
Австралийско проучване доказва, че микровълновата причинява по-висока степен на разпад на протеини, отколкото стандартното затопляне. Когато се разпадат или променят ензимите и протеините могат да загубят основните си функции.

Хормонални нарушения.
И едно последно нещо, повечето храни се приготвят в микровълновата в пластмасови опаковки. Когато пластмасата бъде загрята, тя може да освободи различни вещества във вашата храна. Много от тези вещества нарушават хормоналните функции или причиняват други здравословни проблеми.
Ние не използваме микровълнова от години и повярвайте ми ще ви отнеме само няколко дни, за да свикнете. Сигурни сме , че , ако пробвате ще осъзнаете, че дори не ви липсва. Котлоните ви ще се справят също толкова добре с подгряването на храната ви .

Превод: Теа Ефремова

Източник: http://blogs.naturalnews.com/

Снимка: wikipedia