Нека застанем ” лице в лице” с истината- по- голямата част от зрелите хора ежедневно страдат от хронична умора. Липса или недостиг на сън, хранене в движение, недостатъчен прием на вода или малко движения – всичко това е заложено в модерното и динамично ежедневие и именно то подтиква тялото и умът да забавят обороти и да бъдат непълноценни и мудни. Това може да превърне един ваш ден в работата или у дома, с децата и цялата домакинска дейност в непосилна и недостижима цел. За да предотвратите подобни ситуации, залагате на енергийни напитки, макар да знаете, че те крият рискове за здравето ви.

Имаме добра новина! Въпреки, че умората и мудността са сериозни проблеми, те имат своите абсолютно натурални решения. Дехидратацията и уморат често вървят ръка за ръка, за това е важно да пием нужното на организма ни количество вода. Освен нея има и някои храни, които, консумирани редовно, помагат на ума и тялото да се презаредят. Ето и нашите фаворити:
Куркума
Тази топло- златиста подправка, която придава вкус на толкова много невероятни кърита и други индийски ястия, е една прекрасна добавка към вашето меню. Тя е мощен антиоксидант и има противовъзпалителен ефект, също така доказано предотвратява хронични заболявания като рак и деменция. Куркумата идеално се вписва в супи, пасти, ястия с ориз, дори в чайове и смутита.
Кокосово масло
Ето причината, заради която кокосовото масло нашумя така в последните години- здравословните му облаги са просто феноменални! Подпомага загубата на излишна телесна маса, спомага повишаването на енергията в тялото и е изключително полезно за здравето на мозъка. Също както куркумата, кокосовото масло се свързва с намаляване на рисковете за появата на Алцхаймер и други форми на деменция.
Боривинки
Боровинките са още една чудесна храна, както за ума, така и за тялото. Те са наситени с антиоксиданти и противовъзпалителни вещества, както и с фитонутриенти, които насърчават цялостното здраве. Боровинките стимулират мозъчната дейност и забавят процеса на стареене на клетките. Влизат в списъка с плодове, които имат изключителен здравословен ефект, именно заради тези си качества.
Мазни риби
Умерената консумация на мазни риби като тон, сьомга, сардини и скумрия, е още един прекрасен начин да поддържате ума и тялото си във форма. Тези риби осигуряват висококачествени протеини, които са нужни за мускулите и енергията. Съдържат също Омега 3 мастни киселини, които подпомагат и стимулират функциите на паметта, концентрират вниманието и намаляват шансовете за развиване на деменция.
Редовната консумация на тези храни подобрява значително състоянието на ума и тялото. Те осигуряват едновременно минерали, витамини, фибри, антиоксиданти и други важни вещества, които са нужни за повишаването на енергията по природосъобразен начин. Фактът, че освен полезни са и невероятно вкусни, правят включването им във вашия хранителен режим изключително лесна задача.

Превод: Теа Ефремова
Източник: http://blogs.naturalnews.com
Снимка:https://commons.wikimedia.org