Истории от кухнята

stinging-nettles-498709_640

Три български суперхрани

Интересно е как се изменят ценностите в нашето съвремие. Някога приоритет са били добрият живот и грижата за оцеляването. Двете са били взаимно свързани. Работата на полето, макар и трудна, не е натежавала, защото точно тези полета са раждали прехраната на семействата.

Хората са усещали връзката със земята и не просто са я поддържали, те са се грижели за нея, облагородявали са я. Тогава храната е била ценност, защото е дарявала живот.

Днес пък имаме ГМО храна, която отнема живот и разболява. Но си имаме и могъща фармацевтична индустрия. Всичко е в опаковки – и храната, и така необходимите ни лекарства. В тази връзка ще приведа един цитат от Луиз Хей, който трайно се настани в съзнанието ми: “Храня се само с неща, които растат”. Звучи простичко. Но това е фундаментът.

Храната не е само пържени картофи, чипсове и сандвичи. И не се ограничава само до така познатите ни въглехидрати, мазнини и белтъчини. За да е полезна и да ни поддържа здрави (нейното реално предназначение), тя трябва да съдържа и фибри, и минерали, и витамини, и микроелементи…

За щастие все повече хора напоследък обръщат поглед към природните дарове и към суперхраните. Това е признак, че искат да възстановят прекъсната си връзка с природата. А ние трябва да си припомняме от време на време, че България изобилства от натурални храни и суперхрани. Те са навсякъде около нас – в двора, в парка, на поляните, на полетата. Също както е било едно време. И също както едно време, те продължават да са източник на здраве и живот. Read More

4

Шест лесни здравословни закуски

Запечени ядки

Вземете чаша сурови ядки (например бадеми) и ги сотирайте в тиган на средна температура за 5 до 6 минути. След това намалете огъня до нисък и добавете една супена лъжица захар, една супена лъжица мед и щипка канела или чили на прах в тигана. Когато захарта се стопи, разбъркайте ядките докато захарта започне да се кристализира около тях.
1 Read More

800px-Sugar_2xmacro

Колко захар е скрита в храната ни?

Теамата за захарта в храната отдавна е популярна и ако повечето от нас знаят колко много захар съдържа една чаша с кока-кола, то съвсем не бяхме подозирали, че количеството е почти идентично и в една ябълка. Това просто видео ще ви покаже колко бучки захар съдържат някои от основните храни, които приемаме ежедневно и е добър повод да се замислим кои да ограничим.