Продукти:
1 кг. брашно
1 1/2 ч. чаша захар
1 1/2 ч. чаша мляко
1/2 ч. чаша олио
мая (колкото половин кибритена кутийка)
1/2 с. лъжица сол
1 с. л . ванилия
5 яйца
настъргана лимонена кора от 1 лимон
стафиди

Приготвяне:

Брашното се пресява в подходящ съд. Смесва се със солта и ванилията. Прави се кладенче и в него се чукват 5-те яйца. Млякото се затопля и в част от него се разтваря маята. Важно е, млякото да не бъде горещо, за да не пресече маята. В останалото мляко се слага захарта и се бърка докато се разтопи.

Замесва се козуначеното тесто, като бавно се добавят маята и млякото. Меси се докато се получи гъсто и лепкаво тесто. Добавя се олиото и се меси докато тестото поеме цялата мазнина и започне да се отделя от съда. Прибавя се лимонената кора, размесва се отново за да се разпредели равномерно навсякъде и се оставя да втасва в по-голям съд.

След като тестото удвои обема си, се меси отново върху добре намазнена повърхност. Тук е момента в който бабите са “удряли” тестото. На практика, това е месене на тестото, като целта е да се елиминират всички въздушни балончета, образували се по време на втасването, за да няма шупли в козунака.

Премесеното тесто се разделя на 2 и към всяка част се добавя половин чаена чаша стафиди. Размесва се отново и всяка част се разделя на 3. Всяка част се усуква и оформя. Сплитат се козуначените плитки и се поставят в намазана с олио тава. Козунаците се мажат с разбит жълтък, разреден с няколко капки мляко. Поръсват се със захар и се оставят да втасат отново. След като козуначените плитки удвоят обема си се пъхат в предварително загрята фурна на 180℃. За да се провери дали козунаците са добре изпечени се промушват с дървена пръчица. Ако излезе суха, козунаците са готови. От тесто замесено с един килограм брашно се получават 2 големи козунака.

Към козуначеното тесто могат да се добавят освен стафиди, ядки, мармалади и др., според вкуса на всяко домакинство.

Източник: bobthechef.com
Снимка: личен архив и pixabay.com