Тези пет храни, не само ще подобрят здравето ви, но ще ви заредят с тонус и енергия. Намират се лесно и са абсолютно достъпни за ежедневна употреба.

спанак
1. Спанак

Спанакът е една от важните за мускулите храни и не само. Богат е на растителни мазнини, омега 3 и фолиева киселина, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и остеопороза. Фолиевата киселина увеличава притока на кръв, към всички телесни зони, като ви предпазва от свързаните с възрастта сексуални проблеми. Спанакът е пълен с луетеин, съединение, което се бори с дегенерацията на макулата. Добре е да приемате количество, равностойно на една чаша пресен спанак на ден или две чаши в преработено състояние.
кисело мляко
2. Кисело мляко

Различни култури си приписват изобретяването на киселото мляко, но като че ли всеизвестен и всепризнат е фактът, че го дължим на лактобацилус булгарикус, а ползите от този продукт познат от над 2000 години не се оспорват. Ферментация на стотици милиони пробиотични организми, служат като подкрепления на батальоните на полезните бактерии в тялото ни. Това помага да се стимулира имунната система и да се осигури защита срещу рак. Не всички кисели млека са пробиотични, въпреки че, така се твърди. Уверете се, че на етикета пише “живи и активни култури.’

домати
3. Домати

Има две неща, които трябва да знаете за доматите – червените са най-добрите, защото те са снабдени с повече от антиоксиданта ликопен, както и преработените домати са също толкова мощни, като пресните, защото е по-лесно за организма да абсорбира ликопена. Проучванията показват, че диета, богата на ликопен може да намали риска от рак на пикочния мехур, на белия дроб, на простатата, на кожата и рак на стомаха, както и намаляване на риска от коронарна болест на сърцето. Стремете се към 22 мг ликопен на ден, което е около осем червени чери домати или чаша доматен сок.

моркови
4. Моркови

Повечето червени и жълти зеленчуци и плодове се свързват с каротеноиди – мастноразтворими съединения, които са свързани с намаляване на широк спектър от видове рак, както и намаляване на риска и тежестта на възпалителни състояния, такива като астма и ревматоиден артрит – но никой от тях не е толкова лесно да се приема, или има толкова ниско калорична плътност, като морковите. Стремете се към половин чаша на ден.

орехи
5. Орехи

По-богати на полезни за сърдечно-съдовата система омега-3 мастни киселини, отколкото сьомга, зареден с повече противовъзпалителни полифеноли от червеното вино и пълни с двойно повече протеини за изграждане на мускулите, орехът звучи като храната на Франкенщайн, но тя расте по дърветата. Други черупкови плодове съчетават само една или две от тези функции, не всички три. Приемът на около 7 ядки на ден – е добре по всяко време, но най-вече като закуска за възстановяване след тренировка.

Източник: Yahoo Health