В забързаното ежедневие, в което удобството е преди всичко, здравословната домашно приготвена храна е важен фактор за запазване здравето на сърцето. Изборът на храни, който правите е пряко свързан с физическото ви здраве, енергията и контрола на апетита. Пазете сърцето си в топ форма с тези вкусни, полезни и лесни за консумация храни.

1. Грах

Грах в купа макарони или салата, или да ги използван самостоятелно като здравословна за сърцето гарнитура към ястия.. “Грахът е зареден с фибри, и те осигуряват сладък прилив на вкус и добавят ярки цветове за всяко ястие,” казва базираната в Ню Йорк диетолог Кери Глассман. Грахът също може да помогне с управление на теглото, ключов елемент за поддържане на здраво сърце. Една чаша грах има по-малко от 100 калории с изобилие от микроелементи, фибри и протеини.

“Опитайте грах, който е замразен по време на пика си на зрялост, и го пригответе на пара като допълнение към салата или дори омлет”, препоръчва Кери Глассман.

2. Домати

Доматите съдържат твърда доза от здравословния витамин С и като динята, са богати на ликопен. “Опитайте се да създавате свои собствени доматен сос с консервирани или пресни домати, риган и добавете и нарязани зеленчуци или домашно приготвен сос за паста с мега антиоксидантна власт”, казва Глассман.

3. Плодове като боровинки, къпини, ягоди, малини

Пълни с антиоксиданти, тези плодове са чудесен избор за закуска и да запазите сърцето си здраво. Те увеличават добрия холестерол (HDL) и намаляват лошия холестерол, докато понижават кръвното налягане. В допълнение те са ниско калорични, без мазнини (под всякаква форма: пресни, замразени, сушени или варени) съдържа хранителни вещества, които стимулират растежа на костите и превръщат мазнините в енергия.

4. Диня

Динята задоволява вашето желание за сладко, докато едно парче ви носи, малко калории, но с високо съдържание на фибри и чудесен източник на антиоксиданти, според д-р Сара Самаан, кардиолог: “Това е страхотен източник на ликопен, който е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания и рак”, казва Самаан. “Диня също така доставя цитрулин, който може да подобри здравето на нашите кръвоносни съдове и дори може да има ползи за хората с еректилна дисфункция и диабет.” Динята е източник на витамини С и А, както и калий и магнезий.

5. Киноа

Това Перуански чудно псевдо-зърно (това е всъщност семе) е невероятен хранителен multitasker, според Самаан. “Тя е страхотен източник на растителен протеин, който е по-добре за здравето на сърцето, бъбреците здраве и кръвното налягане, отколкото протеина от червеното месо.” В допълнение, тя посочва, че киноа съдържа почти два пъти размера на фибри в други зърнени храни. Пълен с антиоксиданти и добър източник на здравословни за сърцето мононенаситени мазнини – от същия тип на мазнини намерени в зехтин и авокадо – киноа е много по-необходими източник на фибри и е без глутен. “Нещо повече,” отбелязва Самаан, ‘’Киноа, се готви лесно, много е гъвкава и наистина вкусна.”

6. Пъпеш

Снабден с витамин С, пъпешите са сладко лакомство за похапване през целия ден, казва диетологът Кери Глассман. Според нея, изследванията показват връзка между повишената консумация на витамин С и намален риск от коронарна болест на сърцето, тъй като витамин С е антиоксидант, който работи, за да се бори с увредените клетки, като защитава клетките от свободните радикали. Сладкият пъпеш също е пълен с витамини A, B, K, калий, фолиева киселина, магнезий и фибри.

7. Сьомга

Когато сервирате сьомга на трапезата си, пазите кръвното си налягане и сърцето си в безупречни параметри. Проучванията показват, че редовната седмична консумация на риба се свързва с 30 процента по-малък риск от коронарна болест на сърцето. Студеноводните риби като сьомгата са богати на омега 3 мастни киселни, намаляващи вредните липидни нива.
Омега-3 мастни киселини също понижават кръвното налягане леко и могат да помогнат за предотвратяване на аритмия, като същевременно намаляват възпаленията в тялото.

8. Бобови

Само половин чаша боб на ден ще пази сърцето си в оптимална форма, според д-р Кийт Кантор. “Разтворимите фибри са ключова причина бобовите да са полезни за сърцето”, казва той. “Влакната се свързват с холестерола и го предпазва от неутрализирано в червата и изграждане до нездравословни нива.” Бобовите съдържат екстра доза разтворими фибри, фолиева киселина, магнезий, калций, омега-3 мастни киселини и B-комплекс витамини – всички основни хранителни вещества, за да пазят сърцето ви здраво.

9. Зеле

С ниско съдържание на калории, зелето съдържа витамини К, А и С, както и фолиева киселина, манган, калций и фибри и много повече. Тези важни хранителни вещества позволяват на кръвта да се съсирва нормално, да помогне за предотвратяване на калциране на артериите и дори защити вашите кости от фрактури. Зелето дори се свързва с жлъчните киселини в храносмилателния тракт, което води до понижаване на холестерола в организма.

10. Кисело мляко

Лакомство, което няма да запуши артериите и нещо повече – ще предпази сърцето ви, казва д-р Андреа Пол, лекар и главен медицински директор на Boardvitals.com. Киселото мляко предпазва от заболяване на венците, което може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания”, казва тя. В допълнение към намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, според Пол, когато ядете нискомаслено кисело мляко, вие също абсорбирате мощни антиоксиданти, витамини, фибри и пробиотици, които са от полза за вашето цялостното здраве и храносмилане.

Източници: livestrong.com
yahoo.com/health
Снимка: pdpics.com