Фурмите растат върху палмовите дървета и принадлежат към семейството на Phoenix и научно им име е Phoenix Dactylifera. Те са широко отглеждани в по-топъл климат по целия свят. Фурмите са много лека закуска, която е също и изключително питателна.

Те съдържат основни хранителни вещества като калций, аминокиселини, манган, мед, магнезий, сяра, желязо, калий и фосфор.

Фурмите са чудесен източник на диетични фибри.

Препоръчва се да се консумират 20-35 грама фибри на ден. Те са също и източник на витамини А1, В1, В2, В3 и В5. Хранителна стойност на 100 грама фурми Енергия 282 Kcal Протеини 2,5 грама Фибри 8 грама Мазнини 0.4 грама Желязо 1.09 мг Витамин К 2.7 мг Магнезий 43 мг Калий 656 мг

Предотвратяване на запушени артерии

Фурмите са чудесен източник на антиоксиданти и фенолни киселини. В резултат на това те предлагат антиатерогенни ефекти за предотвратяване на запушване на артериите. Не забравяйте, че има повече ползи, когато се ядат със сок от нар. Здраве на храносмилателната система Фибрите винаги подкрепят храносмилателната система. Те са добър източник на разтворими и неразтворими фибри. Храносмилателната система се нуждае от адекватно предлагане на храни, богати на фибри, за да се гарантира здравословно движение на храната през стомашно-чревния тракт.

Против стареене

Фурмите съдържат естествени антиоксиданти. Те се борят естествено със свободните радикали, които са основно отговорни за рак и стареене. Богатите на антиоксиданти диети предотвратяват появата на рак и забавят стареенето.

Защита на черния дроб

Черният дроб е основно отговорен за филтриране на отпадъчните материали от кръвта. Изтощеният черен дроб може да доведе до различни здравословни проблеми и заболявания. Консумацията на фурми може да защити черния дроб от увреждане и да намали риска от чернодробна фиброза.

Диария

Фурмите също така са богат източник на калий, минерал, който често се губи по време на диария. Прием на 2-3 фурми дневно помага да се избегне диария и дехидратация.

Нервна система

Фурмите са богати на калий и имат по-малко съдържание на натрий. Това помага за регулиране на здрава нервна система и поддържа мозъка активен. Изследователите казват, че адекватен калиев прием до известна степен може да намали риска от инсулт.

Противовъзпалителни

Тъй като са с добър източник на магнезий, те притежават полезни противовъзпалителни свойства, които помагат за облекчаване на възпалението. Според проучвания, адекватно количество магнезий е полезно за намаляване на възпалението.

Лекува железен дефицит и анемия

Фурмите са отличен източник на желязо и са най-ефективни при лечение на дефицит на желязо или анемия. Осигуряват правилното количество желязо в организма, което помага при образуването на хемоглобин. Освен това помагат при лечение на проблеми на анемия.

Източник: blog.naturalnews.com / biopogled.com