На всички ни се е случвало – стоите в раздела за плодове и зеленчуци на супермаркета и просто искате да си вземете тиквички, но сте изправени пред неизбежния избор: обикновени или органични?

Това е подвеждащ въпрос, който може да означава много различни неща, понякога всичките накуп: Здравословни или удавени в пестициди? Вкусни или безвкусни? Атрактивни или базови? Чисти или мръсни? Добри или лоши?

Ето обаче най-важният въпрос за много клиенти: заслужава ли си да плащате повече за органични?

Отговорът: вероятно не.

В ПРАВ ТЕКСТ
Средните цени на органичните храни са с 47% по-високи от тези на по-“обикновените” им еквиваленти.

По-високата цена реално не означава по-високо качество

Вероятно повечето купувачи няма да се изненадат от констатацията, че органичните продукти обикновено са по-скъпи.
През март анализ на Consumer Reports установи, че средните цени на органичните храни са с 47% по-високи от тези на по-“обикновените” им еквиваленти.

Данни на американското Министерство на земеделието също потвърждават тази разлика.

Цената на едро на 12-килограмов чувал органични моркови в Сан Франциско през 2013 г. например е била повече от три пъти по-висока от същата разфасовка обикновени моркови.

(Заслужава си да отбележим, че не при всички продукти се наблюдава такава драстична надценка през цялото време. Понякога органичните продукти са дори по-евтиният вариант (но това е по-скоро рядкост).

Но тази ценова разлика не само отразява добавената стойност на техниките на органичното земеделие: тя е и защото хората са склонни да плащат повече за даден етикет – често без да знаят какво означава.

“Органичен” на практика се е превърнало в синоним на “луксозен”.

Както установява изследване, публикувано в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, “премиум” надценката на органичните храни е 29-32%, докато само 5-7% надценка е нужна за компенсиране на разходите — което прави органичните ферми по-печеливши от обикновените.

(Естествено, сертификацията на органичните практики става едва след три години, така че фермерите може все още да покриват допълнителните си инвестиции след този период.)

Органичните плодове и зеленчуци не са непременно по-полезни за околната среда.

Няма съмнения, че синтетичните пестициди и торове могат да имат негативен ефект върху околната среда – от потенциално застрашаване на опрашващи насекоми до замърсяване на естествени водоизточници.

Но много органични фермери, особено големите, не избягват пестицидите и торовете — те просто използват “натурални” решения, които далеч не са лишени от рискове.

През 2010 г. изследване констатира, че някои органични пестициди всъщност имат по-сериозен ефект върху околната среда от традиционните.

Освен това скорошен анализ твърди, че тъй като органичното земеделие в момента се извършва в огромни мащаби от голми корпорации (наричано презрително “Walmart органично земеделие”), по-ниските добиви, съчетани с употребата на тежки машини, означават, че всъщност се отделят повече парникови газове в атмосферата в сравнение с обикновеното земеделие.
Всякакви ползи за здравето от органичните плодове и зеленчуци са незначителни

Научните данни до момента гласят, че допълнителните предимства за човешкия организъм от органичните продукти в сравнение с “обикновените” са много малки.

Мета-анализ от 2009 г. заявява, че няма хранителна разлика между органичните и обикновените плодове и зеленчуци. Оттогава два по-мащабни мета-анализа са открили леки разлики, но те са твърде малки, за да имат реално значение.

Изследване от 2012 г. установява малко по-високи нива на фосфор в органичната продукция, а изследване от 2014 намира по-високи нива на антиоксиданти и по-ниско съдържание на кадмий в органичните храни.

Според Джефри Блумбърг, професор по диетология в университета “Тъфтс”, тъй като има много вариации сред органичните и обикновените системи за земеделие, извеждането на общи заключения за продукцията им не е методологично обосновано.

А и всякакви разлики в хранителната им стойност са относително малки. В крайна сметка ако желаете повече хранителни вещества, ще консумирате повече зеленчуци – независимо дали те са органични или не.

Дори “мръсната дузина” зеленчуци, които сме учени да избягваме, всъщност не са толкова опасни

Всяка година американската екологична организация Environmental Working Group публикува дългоочакван списък, наречен “мръсната дузина“ — плодове и зеленчуци, в които според нея има най-много остатъчни пестициди, и съответно си заслужава да купувате органичните им разновидности.

През 2011 г. обаче учени от Калифорнийския университет публикуваха доклад, според който дори плодовете и зеленчуците в “мръсната дузина” имат под 2% от максималните допустими нива на отчетени пестициди по критерии, определени от американската Агенция за защита на околната среда.

Учените разкритикуваха методологията на Environmental Working Group и заявиха, че “няма значимо намаление на рисковете за потребителите” в резултат на консумацията на тези органични храни.

От своя страна EWG коментират, че не са съгласни с изводите на учените поради няколко причини, включително факта, че те са анализирали рисковете за възрастни, а не за деца, и че са разглеждали средни стойности, вместо най-високите налични нива.

Органичните ферми не се отнасят по-добре към работниците си.

Земеделският труд е тежък и тези, които го извършват, често са жертва на експлоатация. За съжаление нещата не стоят по-различно в органичните ферми — сертификацията за органичен производител не включва никакви изисквания за условия на труд.

През 2006 г. екологичният новинарски сайт Grist публикува материал, описващ многото начини, по които работниците в органичните ферми са жертва на злоупотреби и лошо отношение – нарушаване на законите за минималната работна заплата, забрана за работниците да разговарят с инспектори, и дискриминация по полов признак.

“Експлоатацията, пред която са изправени работниците във фермите в САЩ, е огромна — говорим за криза с нарушаване на правата на човека,” коментира пред Grist Ричард Манделбаум, анализатор в профсъюзната организация Farmworker Support Committee. “По отношение на заплати и права на трудещите се, реално няма разлика между органичните и обикновените ферми.”

Няма причини и да очаквате органичните зеленчуци да имат по-добър вкус.

Вкусът зависи от много фактори – и органичната продукция не дава никакви гаранции за различен вкус.

“Аржентинските ми органични аспержи имаха вкус на мокър картон,” пише Майкъл Полан през 2007 в манифеста си “Дилемата на всеядните”.

Седем години по-късно готвачът и активист Дан Барбър пише в The Third Plate за шока, който е изпитал, когато е тествал мексиканските си органични моркови за съдържание на захари — и е открил нулево такова (което вероятно е означавало доста противен вкус).

Кой е най-добрият вариант?

Общият извод е: ако желаете да знаете повече за плодовете и зеленчуците, купувайте ги от местния фермерски пазар, независимо дали са органични или не.

Цените често са сравними с тези в супермаркетите, а сезонните продукти ще са по-пресни от тези, които са доставяни на големи разстояния от производителя, и всякакви въпроси, които имате за производствените практики, ще получат отговор на място.

Ако не можете да се доберете до фермерски пазар, не харчете ненужно пари за етикета “био” или “органичен”.

Източник: goodlife.bg
Снимка: flickr.com