Ароматът на ябълков пай е нещо като must have за всяка кухня. Увлича сетивата в дълбочина от карамел, канела, ванилия и ром. А какво по-хубаво от провокацията на именно тези съставки, за да направите деня си по-вкусен и ароматен. Ето как го приготвяме ние!

 

Продукти:

За тестото:

 170гр пълнозърнесто брашно + колкото поеме за замесването

125 гр. Студено краве масло, нарязано на парченца

2 супени лъжици кафява нерафинирана захар

50-60мл. Прясно мляко

1 яйце

1 супена лъжица ром

1 чаена лъжица бакпулвер

1 чаена лъжица ванилия

1 чаена лъжица канела

 

Брашното, ванилията, канелата и бакпулверът се пресяват. Към тях се добавя маслото, захарта и млякото и се разбиват с миксер. Прибавят се яйцето и ромът и отново се разбива до хомогенна смес. Добавя се, колкото поеме брашно, за да се замеси меко, нелепнещо тесто. Разтила се във форма за пай или тавичка с диаметър около 25см. И се оставя за 20-30 минути в хладилник или за 10 минути във фризер.

 

За пълнежа:   

2-3 средноголеми ябълки

2 супени лъжици кафява нерафинирана захар

1 супена лъжица мед

1 супена лъжица краве масло

1 супена лъжица ром

1 супена лъжица захар за поръсване

15-02-13-01

Ябълките се обелват и нарязват на дълги парченца. В подходящ съд се загряват на бавен огън захарта, меда, маслото и ромът. Прибавят се ябълките и се задушават за 7-8 минути. Махат се от огъня и се оставят да изстинат.

Изваден от хладилника, върху тестото за пая се подреждат задушените и охладени ябълки, поръсват се със захарта и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25-30 минути.

Вади се от фурната и се оставя да се охлади.

15-02-13-03

Паят може да се поръси със сместта, в която са задушени ябълките, захар или канела по избор.